.

Coaching & Begeleiding (9 dagen)

Tijdens de specialisatie Coaching & Begeleiding krijg je diverse tools en coachtechnieken aangereikt, die zowel op individueel als groepsniveau toepasbaar zijn. Hiermee ben je in staat om naast het geven van yogalessen ook een start te maken met lichaamsgerichte coaching met yoga als basis.

De specialisatie is zo opgebouwd dat je eigen ervaring de basis is voor het lesgeven en coachen van deelnemers. Je bent tijdens de opleidingsdagen dan ook veel bezig met je eigen proces en je bent als het ware zelf coachee. Door zelf te ervaren, weet je namelijk ook waar je deelnemers in meeneemt op moment dat jij ze begeleidt. Uiteraard krijg je ook voldoende oefenen met het zijn van docent of coach en belichten we daarmee de onderwerpen altijd van twee kanten.  

Je gaat aan de slag met lichaamswerk, psychologie, groepsdynamiek en interactie om hiermee je begeleidings- en lesgeefvaardigheden verder te ontwikkelen en te verdiepen. Zo leer je hoe je jezelf en een ander kunt waarnemen, op zowel fysiek-, mentaal- als gevoelsniveau. Je leert het lichaam lezen en wordt bewust van de begrippen ruimte, grenzen, spanning en ontspanning. Je krijgt technieken aangereikt waarmee je een ander vanuit een lichaamsgerichte insteek uitnodigt tot introspectie met het doel inzicht te creëren in (belemmerende) patronen en overtuigingen. 

Deze specialisatie biedt jou als docent de mogelijkheid je persoonlijke ontwikkelingsproces te verdiepen en van daaruit je begeleidings- en lesgeefvaardigheden te verfijnen. Tevens krijg je een idee bij hoe je je aanbod als yogadocent kunt uitbreiden met lichaamsgerichte coaching en workshops.

Onderwerpen

 • Begeleidings- en lesgeefvaardigheden
 • Coachtechnieken
 • Psychologie en mindfulness
 • Taalgebruik en woordkeuze
 • Groepsdynamiek en interactie
 • Grenzen en ruimte & spanning en ontspanning
 • Lichaamswerk en beweging

Leerdoelen

 • Je maakt kennis met verschillende begeleidings- en lesgeefvaardigheden die je zowel op individueel als groepsniveau kunt toepassen
 • Je krijgt verschillende (lichaamsgerichte) coachtechnieken aangereikt waarmee je individuen en groepen kunt coachen en begeleiden
 • Je ontwikkelt een verfijndere waarneming bij jezelf en de ander op zowel fysiek-, mentaal- als gevoelsniveau
 • Je bent bewust van je eigen ruimte en grenzen en kunt die waarnemen bij een ander
 • Je ervaart het verschil tussen spanning en ontspanning en leert hier mee werken met een ander
 • Je krijgt inzicht in denk- en lichaamspatronen en kunt die herkennen bij jezelf en de ander
 • Je weet de principes vanuit de mindfulness te integreren in je manier van lesgeven en begeleiden
 • Je ontwikkelt een woordenschat die aansluit bij het stimuleren van (lichaams)bewustwording bij de ander
 • Je doet ervaring op met lichaamswerk en verschillende bewegingsvormen als middel om inzicht te creëren
 • Je krijgt tools aangereikt om je aanbod uit te kunnen breiden met lichaamsgerichte coaching en workshops

Ingangeisen
Als YAN student volg je een specialisatie als onderdeel van je laatste jaar van de docentopleiding. Om aan de specialisatiefase te kunnen beginnen, dien je alle voorgaande studiejaren voldoende afgerond te hebben.

Ben je elders opgeleid tot yogadocent? Dan is deze specialisatie mogelijk ook geschikt voor jou! Je dient in ieder geval te beschikken over minimaal 200 uur aan opleidingsuren. Tevens dien je de module Psychologie & Zelfontwikkeling voldoende afgerond te hebben. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Studiebelasting
De studiebelasting (naast de te volgen opleidingsdagen) bedraagt 4 tot 6 uur per week. Dit betreft het bestuderen van het studiemateriaal, het volgen en observeren van yogalessen, het oefenen met een oefengroep, het aan de slag gaan met de oefeningen en opdrachten en het schrijven van je reflectieverslag.

Toetsing
Je sluit deze specialisatie af met het schrijven van een reflectieverslag.

Certificaat
Als je deze specialisatie voldoende afgerond hebt, ontvang je een certificaat van deelname. Let op: je hebt hiermee geen docentstatus. Een docentstatus ontvang je pas na afronding van de volledige docentopleiding (500 uur).

Erkende specialisatie VYN: 54 punten

Data (pdf)
Voor
jaar 2020

Kosten
€ 1.175,-

NIET inbegrepen:
- Externe studiematerialen en eventuele andere variabele kosten (maximaal € 50,-)

Vervolg
Nadat je de specialisatie Coaching & Begeleiding afgerond hebt, kun je instromen één van de andere specialisaties of modules.

Inschrijven
Wil je je aanmelden voor de specialisatie? Vul dan het inschrijfformulier in.

Meer informatie?
Vraag de brochure aan of neem contact met ons op. We denken graag met je mee!
Telefonisch zijn wij te bereiken op 06-52 479 844 en per mail via info@yoga-academie.nl