.

Ayurveda & Voeding (3 dagen)

De module Ayurveda & Voeding is een vervolg op de module Ayurveda Basis waarin de basisprincipes van ayurveda uitvoerig aan bod gekomen zijn. Om deze basiskennis op te frissen, worden de ayurvedische principes (de elementen, guna’s en dosha's) beknopt herhaald. Tevens staan we kort stil bij de oorsprong van ayurveda en hoe er vanuit de ayurveda gekeken wordt naar gezondheid. 

In deze module gaan we aan de slag met ayurvedische voedingsleer, waarbij de spijsvertering van groot belang is. Je leert welke typen spijsverteringsvuur er zijn en wat tekenen van een goede spijsvertering zijn. Je kijkt ook naar de kwaliteiten van voeding en de effecten hiervan op de eter. Invloedrijke factoren zoals seizoenen, leeftijd, klimaat en onverenigbare voedselcombinaties worden besproken, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden en een gevoel krijgt bij het belang van juiste voedingspatronen en -gewoonten.

Daarnaast verdiep je je in de rol van smaak in ayurvedische voeding en het gebruik van kruiden en specerijen. Je leert welke zes smaken er zijn en wat de effecten hiervan zijn op je lichaam. Je krijgt informatie over de meest gebruikte kruiden en specerijen met betrekking tot de kenmerken, de werking en de toepassing ervan in voeding. Met al deze basiskennis ga je aan de slag met de ayurvedische voedingsrichtlijnen voor de verschillende constituties. Daarbij krijg je inzicht in hoe je je eigen voedingspatroon af kunt stemmen op jouw constitutie, zodat je dit direct kunt toepassen in je dagelijks leven.

Een praktische module die je een nieuwe kijk geeft op voeding en het effect hiervan op je lichaam.

Onderwerpen

  • Basisprincipes ayurveda
  • Agni, spijsvertering en de vier typen spijsverteringsvuur
  • Kwaliteiten van voeding en invloedrijke factoren
  • Rol van de zes smaken
  • Kruiden en specerijen
  • Onverenigbare voedselcombinaties
  • Ayurvedische voedingsrichtlijnen voor de verschillende constituties

Leerdoelen

  • Je kent de basisprincipes van de ayurvedische voedingsleer
  • Je begrijpt de werking van agni en het spijsverteringsstelsel
  • Je weet welke factoren van invloed zijn op de spijsvertering en de manier van eten
  • Je leert welke zes smaken gebruikt worden en wat de effecten hiervan zijn op je lichaam
  • Je kent de kenmerken, de werking en de toepassing van de belangrijkste kruiden en specerijen die gebruikt worden in de ayurveda
  • Je begrijpt welke voedselcombinaties wel en niet gunstig zijn
  • Je bent in staat om je eigen ayurvedische voedingspatroon samen te stellen aan de hand van jouw constitutie


Ingangseisen

Als YAN student kun je instromen in deze module nadat je module Ayurveda Basis 1 & 2 voldoende afgerond hebt. Heb je elders basiskennis van ayurveda opgedaan? Dan is deze module mogelijk ook geschikt voor jou!  Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Studiebelasting
De studiebelasting (naast de te volgen opleidingsdagen) bedraagt gemiddeld 2 tot 3 uur per week.

Afronding en certificaat
O
mdat de module Ayurveda & Voeding gericht is op je eigen verdieping, vindt er geen specifieke afronding plaats. Na afronding van de module ontvang je een certificaat van deelname.


Vervolg
De module Ayurveda & Voeding is onderdeel van de 300 uur Hatha verdiepingsopleiding
Nadat je deze module voldoende afgerond hebt, kun je verder met Ayurveda & Asana of met een van de andere modules.


VYN: 18 bijscholingspunten

Data (pdf)
Najaar 2020

Kosten
€ 295,-

Inschrijven
Wil je je aanmelden voor de module Ayurveda & Voeding? Vul dan het inschrijfformulier in.

Meer informatie?
Vraag de brochure aan of neem contact met ons op. We denken graag met je mee! 
Telefonisch zijn wij te bereiken op 06-52 479 844 en per mail via info@yoga-academie.nl