.

Docentjaar 1

Na het afronden van het basisjaar en de pre-docentopleiding kun je instromen in de docentopleiding. We gaan verder op de basis die in het eerste jaar gelegd is en zoeken verdere verdieping in vakken als didactiek en filosofie. 

De nadruk in dit jaar ligt op het ontwikkelen van de lesgeefvaardigheden die jij nodig hebt voor het yoga docentschap. Je krijgt verschillende tools aangereikt om lessen vorm te geven en je deelnemers te begeleiden in het beoefenen van yoga. Je leert wat yoga voor mensen kan betekenen, hoe je je stem en je lichaam gebruikt als docent en hoe je een goede les in elkaar zet. Tegelijkertijd verdiep jij je eigen practice en ga je verder met persoonlijke verdieping.

Vakken

 • Hatha yoga (asana, pranayama en meditatie)
 • Anatomie en fysiologie
 • Filosofie (yoga-sutra's)
 • Psychologie en zelfontwikkeling
 • Didactiek

Leerdoelen

 • Je ervaart hatha yoga in je eigen lichaam en onderzoekt heel bewust welk effect de asana's, pranayama technieken en meditaties op je hebben.
 • Je integreert meditatie en aandachttraining in je dagelijks leven om een groter bewustzijn te creëren op je innerlijke processen en (denk)patronen
 • Je verdiept je anatomische kennis vanuit het basisjaar en doet kennis op over het circulatiestelsel en het sensorisch stelsel
 • Je ontwikkelt een basis in lesgeefvaardigheden waarbij zowel je houding en stem als je taalgebruik en woordkeuze van belang zijn
 • Je leert uit welke onderdelen een yogales kan bestaan en hoe je een les kunt samenstellen
 • Je leert hoe je de deelnemers in je yogales verbaal- en non-verbaal kunt begeleiden
 • Je bent in staat om een korte yogales te geven met daarin de onderdelen aarden, asana’s en ontspanning
 • Je verdiept je in de yoga-sutra’s om een beter begrip te krijgen van het achtvoudige pad van Patanjali
 • Je krijgt inzicht in de ontwikkeling van persoonlijkheid vanuit psychologisch oogpunt
 • Je bewandelt je eigen yogapad door zelfonderzoek te blijven doen en te voelen wat bij jou past


Ingangseisen

Om aan het vervolg van de docentopleiding te kunnen beginnen, dien je het basisjaar en de pre-docentopleiding voldoende afgerond te hebben. De YAN is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland en de Europese Yoga Unie en houdt zich daardoor aan de volgende aanvullende ingangseisen:

 • Een minimumleeftijd van 23 jaar of een havo (of vergelijkbaar) diploma
 • Minimaal 2 jaar hatha yogabeoefening

Ook plannen wij een persoonlijk toelatingsgesprek in met iedere student die wil stromen in de docentopleiding.

Studiebelasting
De studiebelasting (naast de te volgen opleidingsdagen) bedraagt 4 tot 6 uur per week. Dit betreft het bestuderen van het studiemateriaal, het volgen en observeren van yogalessen, het oefenen met een oefengroep, het aan de slag gaan met de oefeningen en opdrachten, het voorbereiden op de examens en het schrijven van het reflectieverslag.

Toetsing
Het eerste jaar van de docentopleiding sluit je af met een theorie- en praktijkexamen en het schrijven van een reflectieverslag. Alle onderdelen moeten voldoende zijn afgerond om door te kunnen stromen naar het volgende studiejaar.

Certificaat
Als je het eerste jaar van de docentopleiding voldoende afgerond hebt, ontvang je een certificaat van deelname. 
Let op: je hebt hiermee geen docentstatus. Een docentstatus ontvang je pas na afronding van de volledige docentopleiding (500 uur).

Vervolg
Nadat je dit jaar voldoende afgerond hebt, kun je instromen in docentjaar 2 of kun je je verder ontwikkelen door een van de modules te volgen.

Data (pdf)
Docentjaar 1 bestaat uit 12 opleidingsdagen en een weekend (3 dagen).
Het eerst mogelijke startmoment om in te stromen in het eerste jaar van de docentopleiding (dus na afronding van het basisjaar) is september 2020.


Kosten
€ 1.785,-

NIET inbegrepen
- Toelatingsgesprek € 50,-
- Externe studiematerialen en eventuele andere variabele kosten (maximaal € 75,-)
- Arrangementskosten (eten/drinken en overnachting) van het verdiepingsweekend. Deze bedragen tussen de € 150,- en € 175,- op basis van een twee- of meerpersoonskamer. 

Inschrijven
Wil je je aanmelden voor de docentopleiding? Vul dan het inschrijfformulier in.

Meer informatie?
Vraag de brochure aan of neem contact met ons op. We denken graag met je mee!
Telefonisch zijn wij te bereiken op 06-52 479 844 en per mail via info@yoga-academie.nl