Ayurveda & Leefstijl (5 dagen)

Ayurveda is een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer die gericht is op fysieke en mentale balans. Deze holistische en heldere benadering sluit perfect aan op yoga. Beiden hebben immers als doel om energie optimaal door het lichaam te laten stromen en daarmee balans te creëren tussen lichaam en geest. 

In de module Ayurveda & Leefstijl maak je kennis met de grondbeginselen van ayurveda en de toepassing hiervan in het dagelijks leven. Je krijgt uitleg over wat ayurveda is en hoe de term ‘gezondheid’ gedefinieerd wordt vanuit ayurvedisch perspectief. Vanuit daar verdiep je je verder in de Indiase oorsprong van ayurveda om de achtergronden van deze levenswijze beter te begrijpen. Tevens krijg je uitleg over de basisprincipes en doe je kennis op over de vijf elementen en de twintig eigenschappen met hun manifestaties in het lichaam en de natuur. Je krijgt uitgebreide informatie over de dosha’s en hun werking in het lichaam.

Vanuit deze principes gaan we aan de slag met de dagelijkse routine die in de ayurveda een belangrijke rol speelt. De handelingen die je dagelijks verricht hebben een grote impact op je welzijn en je gezondheid. Je leert wat een goede dagelijkse routine is, afgestemd op de verschillende constitutietypes: Vata, Pitta en Kapha. Wanneer sta je op, wat doe je na het opstaan, wanneer eet, werk en doe je aan lichaamsbeweging en wanneer ontspan je en ga je weer naar bed? Dit zijn vragen die beantwoord zullen worden. Tevens krijg je informatie over hoe je om kunt gaan met mentale en emotionele factoren, stress en invloeden van bijvoorbeeld seizoenen en leeftijd. 

De module Ayurveda & Leefstijl is een i
nteractieve module waarin de theoretische kennis ruim ondersteund wordt door praktische toepassingen. Je zal een deel van de dagelijkse routine direct in de praktijk kunnen ervaren. We doen verschillende concentratieoefeningen en je komt meer te weten de ayurvedische reinigingsprocedures en lichaamsverzorging. Zo leer je hoe je neusdruppels toedient (Nasya), maak je kennis met de verschillende (massage)oliën en leer je de basis voor een zelfmassage.

Kortom: een praktische module die je handvatten geeft om de Ayurveda in je dagelijks leven te integreren. 

Onderwerpen

  • Filosofie en oorsprong
  • Elementen, guna's, dosha's en hun functie
  • Specifieke richtlijnen voor de verschillende constituties
  • Ochtend-, middag- en avondroutine
  • Reinigingsprocedures en zelfmassage

Leerdoelen

  • Je begrijpt hoe vanuit ayurvedisch perspectief gekeken wordt naar het leven en gezondheid
  • Je maakt kennis met de elementen, de guna's en de dosha's
  • Je kent de basisprincipes van de ayurvedische dagelijkse routine
  • Je begrijpt de werking van de belangrijkste reinigingsprocedures en kunt deze toepassen
  • Je bent in staat om je eigen ayurvedische dagelijkse routine samen te stellen


Ingangseisen
De module Ayurveda & Leefstijl is voor iedereen toegankelijk die zich graag wilt verdiepen in ayurveda. Er is dan ook geen voorkennis vereist.
Heb je elders al basiskennis van ayurveda opgedaan? Dan kun je deze module mogelijkerwijs in een verkorte variant volgen! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Studiebelasting
De studiebelasting (naast de te volgen opleidingsdagen) bedraagt gemiddeld 2 tot 3 uur per week.

Afronding en certificaat
Omdat de module Ayurveda & Leefstijl gericht is op je eigen verdieping, vindt er geen specifieke afronding plaats. Na afronding van de module ontvang je een certificaat van deelname.

Vervolg
De module Ayurveda & Leefstijl is onderdeel van de 300 uur Hatha verdiepingsopleiding
Nadat je de module Ayurveda & Leefstijl voldoende afgerond hebt, kun je verder met de verdiepende ayurveda modules Ayurveda & Asana en Ayurveda & Voeding of met één van de andere modules.

VYN: 30 bijscholingspunten

Data (pdf)
5 dagen | 10.00-17.00 uur

Kosten
€ 495,-

Inschrijven
Wil je je aanmelden voor de module Ayurveda & Leefstijl? Vul dan het inschrijfformulier in.

Meer informatie?
Vraag de brochure aan of neem contact met ons op. We denken graag met je mee!
Telefonisch zijn wij te bereiken op 06 11 11 34 42 en per mail via info@yoga-academie.nl