Integratie van yoga in mijn leven

Blog 1/3 door YAN student William Meijer - december 2019

Hey, leuk dat je mijn blog leest! Mijn naam is William en ik beoefen sinds een jaar of vijf yoga. Bij de Yoga Academie Nederland volg ik de module Yoga Basis. In een drieluik deel ik graag mijn ervaringen over hoe ik yoga integreer in mijn leven. 

Sinds ik yoga beoefen - voornamelijk Ashtanga yoga - is mijn leven aanzienlijk veranderd. Ik ervaar meer rust en ruimte in mijn hoofd en kan sindsdien beter slapen. Al geruime tijd liep ik met de wens om nog meer uit yoga te kunnen halen, daar het onderdeel ‘bewegen' slechts één van de aspecten van yoga betreft. Een 200-uurs opleiding of iets vergelijkbaars paste lange tijd echter niet in mijn mindspace. De komst van de 12-daagse Yoga Basis module van de YAN kwam voor mij als geroepen en ik heb me dan ook direct ingeschreven. Inmiddels zijn we als groep halverwege deze basismodule en is het tijd voor enkele bespiegelingen. 

Vrijheid
Het eerste wat in me opkomt als ik terugkijk op de lessen van afgelopen tijd is de vrijheid die wordt gecreëerd door het YAN docententeam. In de behandeling van zowel de thema’s filosofie en anatomie als meditatie en ademhaling prediken de docenten bovenal dat zij geen absolute waarheid doceren, maar je tools meegeven waarmee je vooral je eigen pad kunt gaan bewandelen. Dit gaf bij mij de mentale ruimte  om er daadwerkelijk met een positieve flow mee aan de slag te gaan. Niks moet, maar alles gaat om je eigen groeipad. Wat heeft mij dit in het dagelijks leven tot zover gebracht?

Volg je gevoel... van het moment!
Het bewust volgen van mijn gevoel staat voor mij sinds een paar jaar centraal. De lessen van de YAN sluiten hier perfect op aan. Een paar voorbeelden: door meer rechtop te zitten [les: anatomie] kun je beter hart en hoofd verbinden. Dit pas ik zeer regelmatig toe in zowel werk- als privé situaties. Door mijn hart en hoofd fysiek beter te laten connecten (simpelweg door goed rechtop te staan of zitten) kan ik beter in m’n denkproces komen. Door vaker kort te mediteren [les: meditatie] kan ik me beter focussen in het algemeen. Het fijne van meditatie uitleg bij YAN is dat er geen ‘verplichting’ wordt opgelegd om een lange tijd te mediteren. Dit maakt dat ik nu ‘zorgeloos’ een paar keer per week kort mediteer - 5 minuten -  in plaats van 1x per jaar een half uur.

In het dagelijks leven loop je onherroepelijk tegen emoties aan, in diverse vormen. Laat die emoties er vooral zijn [les: filosofie], ze horen bij het leven. Probeer ze niet te verdringen en ga vooral op zoek naar creatieve manieren om ermee om te gaan. Voor het slapen gaan werken bepaalde ademhalingsoefeningen perfect [les: pranayama]. Het effect spreekt voor zich, sindsdien kom ik nog makkelijker in slaap. Kortom voor nu: het leven wordt er allemaal wat meer ontspannen door.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden om een indruk te geven. Vanzelfsprekend gaat dit allemaal niet vanzelf, maar door je er bewust van te zijn dat er altijd (kleine) mogelijkheden binnen je bereik liggen om jezelf in een andere gemoedstoestand te brengen kun je dit ook gaan benutten. In je eigen tempo, naar eigen inzicht, wat voor jou goed voelt. In het moment.

Het vervolg

Ik zou nog pagina’s vol kunnen schrijven. De boeiende lessen die we eerder hebben gehad worden binnenkort uitgediept, in mijn volgende blog, net als de volgende lessen over de basisbeginselen van ayurveda. Voor nu wil ik iedereen fijne feestdagen toewensen en kijk uit naar nieuwe inspirerende lessen in 2020!


Andere blogs lezen?
Klik hier voor een overzicht van de andere blogs van de YAN.