Verdieping van je docentschap

Blog 1/4 door YAN student Marleen Vrieze (YogaSisters) - maart 2020

Op 11 januari 2020 begon de module ‘Psychologie & Groepsdynamica’ van de Yoga Academie Nederland te Amsterdam. De module belooft een ‘verdieping van je docentschap’ te zijn, iets waar elke docent naar mijn mening altijd naar op zoek moet blijven gaan. In dit eerste blog beschrijf ik mijn ervaringen met de eerste twee lesdagen.

Tijdens de eerste lesdag ontmoette ik mijn medecursisten. Ons groepje is klein, maar dit is juist fijn want dit betekent extra veel aandacht voor iedereen. En je bouwt wat sneller een band op met een kleinere groep. Ons wordt gevraagd om aan te geven wat er bij ons leeft gedurende zo’n lesdag. Wat doet het fysiek en mentaal met je om de hele dag in elkaars gezelschap te verkeren en wat doet de stof met je? We mogen ons vrij voelen om te delen wat het met ons doet als bijvoorbeeld twee cursisten met elkaar in een discussie verweven zijn. Het is constant even terugschakelen naar: ‘wat doet deze situatie op dit moment met mij’? Het is niet altijd makkelijk om in alle eerlijkheid aan te geven wat bepaalde situaties met je doen, want het is soms even schipperen tussen jouw eigen eerlijkheid en het niet willen kwetsen van de ander. Heel interessante materie dit. En ook wel herkenbaar in mijn eigen, dagelijks leven want ondanks dat ik er prat op ga altijd eerlijk te (willen) zijn, zeg ik lang niet altijd wat ik denk. Ik denk vaak snel al ‘laat maar gaan’ terwijl ik er dan achteraf wel mee kan zitten. 

De theorie over psychologie en het menselijk lichaam/brein wordt regelmatig afgewisseld met praktijk oefeningen en dit maakt het zeer toegankelijk voor iedereen. Ook krijgen we de opdracht een paar casussen met een medecursist te behandelen. Tevens komen er filmpjes aan bod waarin de theorie verder wordt uitgediept, of we trainen ons brein met verschillende ‘awareness’-video’s. Vooral dit laatste vond ik erg interessant om te zien en toen ik thuiskwam heb ik deze video’s meteen gedeeld met mijn familie en vrienden. Het is zo wonderlijk hoe ons brein werkt en dit wordt met de video’s die werden gedeeld maar weer extra bevestigd. Bizar om te zien hoeveel je niet ziet als je ergens anders op let. Het maakt dat ik mij afvraag hoeveel ik in het dagelijks leven wel niet mis en/of niet zie, haha. 

Het is extra interessant om te merken hoe de dynamiek van een klein gezelschap verandert als daar extra mensen bij komen. Op de tweede lesdag kwamen daar in het eerste gedeelte van de lesdag een groepje mensen bij. In onze vaste groep waren er onbewust al regels vastgesteld binnen de groep en deze werden uiteraard beïnvloed bij het toevoegen van andere personen met hun eigen regels binnen hun groep. Hier hebben we het natuurlijk uitgebreid over gehad en dit leverde weer bijzondere inzichten op. Het levert mij niet alleen inzicht op in theoretisch opzicht, maar ook zeker over mijzelf. Soms schrik ik ervan hoe snel ik een oordeel (over iemand) klaar kan hebben wat dan achteraf gezien helemaal niet klopt. Ik heb mijzelf dan ook voorgenomen om een open blik te houden, iets wat ik mijzelf al vaker heb beloofd ;). Daarom heb ik dan ook veel zin in de resterende dagen van de opleiding, want ik houd van studeren en leren! Ik praat jullie graag over een korte tijd weer bij.

Namasté,
Marleen

Andere blogs lezen?
Klik hier voor een overzicht van de andere blogs van de YAN.