Yoga in crisistijd

Blog 2/3 door YAN student William Meijer - maart 2020

Hey, leuk dat je mijn blog leest! Mijn naam is William en ik beoefen sinds een jaar of vijf yoga. Bij de Yoga Academie Nederland heb ik de module Yoga Basis afgerond. In een drieluik deel ik graag mijn ervaringen over hoe ik yoga integreer in mijn leven. 

En ineens...
Tsja, en daar zit je dan met je goede gedrag. M’n hele leven regelmatig gesport, ruim tien jaar bewust bezig met gezond eten en feitelijk nooit ziek. Toch zijn de gevolgen van het Corona virus ook voor mij voelbaar. Als iemand die graag naar buiten gaat en in diverse vormen het sociale leven opzoekt, is het toch wel even omschakelen naar een leven dat grotendeels aan huis gekluisterd is. En dan? Hoe helpt yoga mij hierbij?

Om te beginnen heb ik mezelf afgevraagd wat deze situatie met mij doet. Het positieve vind ik dat we wereldwijd met de neus op de feiten worden gedrukt. Ik ben zelf al jaren bezig met bewuster leven. Niet in de laatste plaats omdat ik tijdens vele reizen (toen ook niet heel milieubewust..) op diverse plaatsen op de wereld heb kunnen zien wat uitputting van de aarde doet met het milieu en met de mensen ter plaatse. Ik ben toen zelf bewust minder gaan consumeren van zaken waarvan ik vond dat het wel een stuk minder kon (waarbij ik me er overigens nog steeds bewust van ben dat ik op wereldniveau nog steeds een grootverbruiker ben!). Dat wereldwijd iedereen aan het denken wordt gezet over nut en noodzaak van vaste consumptiepatronen ervaar ik als positief. 

Persoonlijk raakt het me echter wel erg dat relatief veel mensen ineens geen of weinig inkomsten meer hebben. Met name kleine zelfstandigen die vaak toch al hard werken voor hun geld worden ineens zwaar getroffen. Dit doet iets met mij. Met name omdat ik veel armoede van dichtbij heb ervaren tijdens het reizen. Uiteindelijk is rijkdom en geluk niet puur gekoppeld aan geld, maar een minimum aan financiële middelen voor het dagelijks bestaan is in de huidige tijd toch eigenlijk onmisbaar. Dit bestaan kent voor veel mensen nu een grote mate van onzekerheid.

Tussen denken en doen
Maar hoe gebruik ik yoga in deze situatie die zich dus voornamelijk thuis afspeelt? In mijn vorige blog schreef ik dat yoga mij vele handreikingen biedt om in elke situatie mezelf in beweging te krijgen. En daarmee ook in een andere gemoedstoestand. Tevens schreef ik toen dat ik mezelf ook vaker ‘gun’ om langer in een minder positieve toestand te blijven om zo beter te doorleven wat ik voel. Enige structuur ontbreekt nu echter wel; op dit moment pendel ik wat onrustig heen en weer tussen de gereedschappen filosofie, meditatie, Ayurvedische middelen (olie opsteken in huis) en anatomie (goede houding aannemen). Op fysiek gebied mis ik het volgen van yogalessen met andere mensen: het ontbreekt me op dit moment aan discipline om de mat thuis uit te rollen.

Hoe verder?
Hoewel dit als paradox mag overkomen: ik voel me goed bij het feit dat ik me niet optimaal voel. Ik mag van mezelf geïrriteerd zijn over het vele binnenzitten, het niet beschikbaar zijn van sportfaciliteiten en de beperking van sociale activiteiten. Voor deze toestand heb ik mezelf enkele weken “bedenktijd" gegeven. In die tijd ga ik verder uitzoeken hoe ik mezelf in deze periode positioneer. Het bijzondere is dat het nadenken over de aanpak - bijvoorbeeld hoe vaak en lang ik zal mediteren nu ik meer binnen zit - ook al een soort rust geeft. Het feit dat het denkproces me plezier geeft laat ik ook bewust op me inwerken en dat geeft gelukkig ook fijne energie.

Hoewel de impact van Corona voor velen onder ons al redelijk fors is, zijn we hier feitelijk nog geen maand geleden in verzeild geraakt. Ik ben dus ook nog zoekende, maar in mijn volgende blog vertel ik je graag over mijn vorderingen. 

Voor nu: pas op jezelf dan blijven we gezond met elkaar!

Andere blogs lezen?
Klik hier voor een overzicht van de andere blogs van de YAN.