Millie Tawil

'We bouwen voortdurend aan onze eigen fundering. Laag per laag. Elke keer als we ademen, als we bewegen, als we ons uiten, als we beslissingen nemen. Laag per laag kunnen we steeds dieper in contact komen met onze kern en toegang krijgen tot de zuivere kennis die we allemaal in ons dragen. Iedere stap die we zetten legt de basis voor wat er op volgt.'

Yoga en meditatie zijn twee belangrijke krachtbronnen die Millie al ruim 30 jaar in haar leven verwelkomd heeft en nu graag met anderen deelt. 
Millie komt oorspronkelijk uit Argentinië (Buenos Aires) en is in Nederland blijven wonen nadat ze haar studie voltooid heeft bij de Technische Universiteit Delft. Yoga en meditatie heeft ze toen al geïntegreerd in een afstudeerproject waarmee ze haar MSc in architectuur afrondde: een Yoga & Meditatie Centrum op de Veluwe.


Twee decennia later, tijdens een Sabbatical, heeft ze de RYT 200 Yoga Teacher Training gevolgd. Daarna ging ze verder studeren, de IAYT 800 Yoga Therapy Program afgerond en uiteindelijk besloten om niet meer terug te keren naar de bouwwereld. Haar architecten kantoor is inmiddels omgetoverd tot een Yoga Therapie Centrum (Archiprana) waar ze al full time bezig is. 
Archiprana is opgericht om yoga te introduceren in de reguliere zorg en meer onder de aandacht brengen van zowel therapeuten als patiënten. Binnen de zorg biedt yoga een unieke persoonlijke benadering die tijd en ruimte biedt om de complete staat van fysieke, emotionele en mentale gezondheid van de mens te omhelzen. De toepassing van yoga in de moderne geneeskunde en psychotherapie laat haar veelzijdigheid zien, zowel voor welzijn, behandeling als preventie. Het aantal wetenschappelijke studies over Yoga blijft groeien en het zwevende karakter waarmee yoga vaak is bestempeld wordt langzamerhand vervangen door concrete en tastbare resultaten. Yoga heeft namelijk de kracht om het leven te transformeren door iemands levensperspectief te helpen veranderen, door gewoonten positief te beïnvloeden, en op deze manier de gezondheid te verbeteren en het lijden te beëindigen.

Er zijn steeds meer mensen die open staan om yoga te verwelkomen bij het herstellen, revalideren en/of voorkomen van klachten. Mensen die specifiek yoga therapie gebruiken maar ook anderen die met een yoga groepsles starten. Kennis over anatomie is geen overbodige luxe en is een essentieel onderdeel van een goede yoga opleiding. 

'Anatomie lessen heb ik altijd vol enthousiasme gevolgd, eerst op de middelbare school, later tijdens mijn bouwkundige opleiding (!), en meest recentelijk tijdens verschillende yoga trainingen en cursussen. Het blijft een boeiende vak, het verveelt nooit. Het aantal onderwerpen, de diversiteit door alle schalen en lagen heen, de eenvoud in de complexiteit en vice-versa, wekken een soort passie op om nog meer te leren, verdiepen en verbindingen te zoeken met wat we op de mat doen en ervaren.'

Yoga beoefenaars en docenten hebben hebben een speciaal interest als er verteld wordt over het lichaam en fysiologische processen. 
Veel wetenschappers die diepgaande studies van het menselijke lichaam uitgevoerd hebben beschrijven het lichaam als een meesterstuk van ingenieurskunst. Vanuit de kleinste schaal van de cel tot de meest uitgebreide stelsels blijft het fascinerend hoe alles met elkaar verbonden is en in een perfecte onderlinge orkestratie functioneert. 

We kunnen veel leren van, door en met ons lichaam. Yoga laat ons bewegen vanuit een dieper bewustzijn zodat we ons lichaam begeleiden naar verschillende vormen en houdingen waarbij we op een empirische manier leren om de aandacht steeds dieper te brengen. Maar het begint bij ons lichaam, de buitenste laag en tegelijkertijd de poort naar de diepere lagen. Hoe beter we ons lichaam kennen, hoe toegankelijker de andere lagen worden. Een stevige basis anatomie moedigt ons aan om vanuit vertrouwen, en met een veilig gevoel, op reis te gaan. 

Een ontdekkingsreis waarbij iedereen zich architect en bouwer van zijn eigen leven kan voelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Millie: www.yogatherapiecentrum.com